• English

Nieuws

02
mei

Pensioenen verhuizen naar België

Oliemaatschappij BP staat op het punt de pensioenen van de 4400 Nederlandse medewerkers onder te brengen in België. Het gaat om een pensioenvermogen van €1,2 mrd. Dat is met afstand de grootste verhuizing van Nederlandse pensioenen naar België tot nu toe.

BP wacht nog op groen licht van de Belgische en Nederlandse toezichthouder, stellen Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, en Paul Koole, bestuurslid van het BP-fonds in gesprek met het FD en Pensioen Pro.

Steeds grotere partijen

De Britse oliemaatschappij is niet de eerste multinational die de Nederlandse pensioenen naar België verhuist. De afgelopen jaren brachten onder meer financieel dienstverlener Euroclear en farmaciebedrijf Johnson & Johnson de pensioenen van hun Nederlandse personeel al onder in België. Maar de verhuizing van BP laat wel zien dat steeds grotere partijen de België-route aandurven. Naast BP is ook oliemaatschappij ExxonMobil van plan de pensioenen (€2,5 mrd) over te zetten naar België. ExxonMobil streeft ernaar dit per januari 2017 te doen.

Kosten drukken

De multinationals brengen de pensioenen de grens over om de kosten te drukken. In België is het al enkele jaren mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf de pensioenregelingen uit verschillende landen kan beheren. BP denkt €1 mln aan kosten te kunnen besparen door de Nederlandse regeling te bundelen met die uit andere landen.

Geen vlucht

Het vertrek is zeker geen vlucht, benadrukt Gunnewijk. ´We hadden geen problemen met toezichthouder De Nederlandsche Bank of de regels, het is puur een interne operatie´, aldus de fondsvoorzitter. Al helpt het volgens hem niet dat de regels steeds veranderen in Nederland. ‘Dat kost tijd en geld.’

Onverantwoord

De België-route heeft de afgelopen jaren tot de nodige kritiek vanuit de politiek en de sector geleid. De vrees is dat de pensioenen minder goed geborgd zijn in België, dat zelf geen traditie heeft met pensioenopbouw in pensioenfondsen. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, noemde de route zelfs ‘onverantwoord’ twee jaar geleden. De bestuursleden van het BP-fonds stellen echter dat de medewerkers beter af zullen zijn in België. ‘De pensioenen worden zekerder en de kans op indexatie groter’, aldus Koole.

Nederland laat kans schieten

Eerder bracht BP de pensioenen van medewerkers uit Spanje, Ierlans en Cyprus al over naar België. Dat het pan-Europese fonds in België staat en niet in Nederland komt volgens de fondsbestuurders simpelweg, omdat België jaren geleden al klaar was om zo’n fonds te faciliteren. ‘Nederland heeft die kans laten schieten, door niet snel op Europese pensioenwetgeving in te haken’, aldus Gunnewijk.